Grön omställning och LIGHT funkar inte! – Mattias Goldmann

 

Det är inte mycket svensk politik kan enas om. Faktiskt vet jag bara ett enda mål alla sju respektabla partier står bakom – att Sverige ska nå en fossilbränsleoberoende fordonsflotta till år 2030.

 

Det är världens coolaste, viktigaste och mest långtgående mål. Visst, Norge har sjukt många elbilar, Tyskland ofattbart många solceller och Danmark våldsamt mycket vindkraft. Men det svenska målet är bättre– för det handlar inte bara om att bygga nytt och lägga till, utan också om att fixa allt det som redan finns, alla fordon som redan rullar på vägarna. Därför är målet relevant för hela världen, också där de flesta fordon är begagnade eller där elnätet är för opålitligt för elbilar. Därför har EU-kommissionen, Världsbanken och FN:s klimatkonferens låtit mig presentera målet – här och kanske ingen annanstans spelar det verkligen roll vad vi gör, för här är vi det globala föredömet.

 

Att stå bakom ett mål och att förverkliga det är tyvärr inte samma sak. Många politiker verkar tycka i att en LIGHT-version av denna gröna omställning räcker, med lite stimulans till elbilar och laddplatser. Att vi inte riktigt behöver biobränslena, trots att de är nyckeln till att göra alla de fordon som redan finns på vägarna fossilfria. Att vi inte behöver koppla omställningen till hur vi bor och arbetar, trots att det är då vi får synergieffekter och smarta samhällen. Att vi inte behöver jobba med beteendet, utan kan fortsätta ha högst ersättning för den som tar bilen, lägre för den som åker buss, inget för den som cyklar eller jobbar distans.

 

Alla vet att LIGHT-produkter inte lever upp till förväntningarna. Ett LIGHT-mål är inget andra vill ta efter, ger inga delegationsbesök som ska lära sig, inga nya exportmarknader för svensk teknik, inga världsledande forskningscentra och spetsutbildningar. På sin höjd kan vi klara vårt eget klimatmål, men i ärlighetens namn spelar det ingen roll om Sverige når målet eller inte eftersom vi är så små. Först om vi inspirerar andra att ta efter – och gärna försöka slå oss – är vårt klimatarbete relevant, först då gör vi skillnad.

 

En ny undersökning visar att dagens unga inte motiveras av hög lön och demotiveras – äcklas nästan – av en fin tjänstebil. De går igång på att göra skillnad. Inget kan vara mer rätt. Och fossilfrihet är vår chans att göra skillnad. LIGHT är bara trams.

 

Mattias Goldmann

VD för den gröna och liberala tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.