Vi måste skapa förutsättningar medskapande stadsutveckling – Helena Olsson

Det är något stort på gång. Antalet Stockholmare blir fler och fler. Antalet bostäder i huvudstadsregionen ska växa i en årstakt som inte sett sin motsvarighet sedan miljonprogrammens tid. Nu skapas Stockholms nya årsring.

 

Parallellt med insikten om behovet av många nya bostäder pågår en diskussion om behovet att bygga kvalitativ stad. På Business Arena härom veckan höll Nätverket för värdeskapande stadsutveckling sitt första möte och där konstaterade byggherrar att mycket har hänt i branschen sedan andra sidan millenieskiftet. Nu pratas det stadskvaliteter – det gjorde man inte då. Utmaningen är att gå från insikt till att göra.

 

Konkreta resultat kräver nya modeller för hur den ekonomiska risken fördelas i projekten. Idag ligger risken i ett nybyggnationsprojekt på byggherren. Det är alltså slutkonsumenten som ska flytta in som får betala. En konsekvens av detta blir att det fortfarande finns mark nära tunnelbanestationer i Stockholm idag där det inte går att få ihop kalkylerna för att bygga nytt. Samtidigt ska kommunala bolag vara affärsmässiga. Här krävs innovation. Även om innerstaden förtätas kommer inte alla som vill kunna bo innanför tullarna. Nya modeller kan skapa urbana lägen i ytterstaden.

 

Men större delen av framtidens stad är inte den som ska byggas de närmsta decennierna, utan den som redan finns. En hållbar stad står sig över tid, men omformas ständigt utifrån var tids människor som lever där.

Fastighetsägande är i sig långsiktigt och hållbart. Fastigheter har en livslängd på i genomsnitt 50-100 år. Gamla stan är 800 år. Många av Fastighetsägarna Stockholms medlemsföretag är barnbarn till dem som byggde Stockholms innerstad för hundra år sedan. Idag förvaltar de och vill bygga nytt till nästa generation och nästa. Det är betydligt längre sikt än politikens fyraåriga mandatperioder.

 

Vi måste släppa loss och skapa förutsättningar för medskapande stadsutveckling.  En hållbar stad utvecklas kontinuerligt som ett eko av de människor som lever iden. Så resonerar stora fastighetsägare i Stockholms innerstad. Sveriges största fastighetsägare, Vasakronan, har i år öppnat upp Hötorgsterrassen, en plats som sedan 40 år varit stängd för allmänheten.  AMF har sitt Urban Escape.

 

Vi måste släppa loss och skapa förutsättningar för medskapande stadsutveckling.

 

Men även boende och de som arbetar i ett kvarter har idéer för hur en plats kan bli trivsammare. I början av sommaren byggde ett engagerat gäng pop-up-parken Pallis på söder. Kommunen var med i processen och var positivt inställd. Trots det höll regelverket på att äventyra hela projektet. Det finns en otrolig kraft i att kommunerna gör det lättare för oss att göra rätt och genomföra vår idé för vårt kvarter. Tänk vilka stadsrum vi kan skapa. Stoltheten att bjuda hem vänner och visa upp ditt kvarter, ditt hem.

Ett hållbart system måste riggas för att skapa läge snarare än att hitta läge.

 

Helena Olsson, Fastighetsägarna Stockholm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.