Vart ligger Syria-town? – Gustav Stenbeck

Det är en sak som skaver varje gång jag går runt i stadskärnorna på våra större städer. Homogeniteten.

 

Är det något som är uppenbart med dagens samhälle så är det att vi blir i allt högre grad mulitkulturella – och då menar jag inte bara att vi ser ökade flyktingströmmar och en allt högre grad av icke-svenskar i Sverige. Jag menar också att vi svenskar i allt högre grad även gillar att resa och då inte bara till Kanrieöarna.

 

I en rapport från Handelskammaren går följande att läsa:

 

”The most important trends on the Swedish outbound tourism market are /…/ an increasing older age group, search for authentic experiences, shorter trips, increased demand for niche holidays, all- inclusive holidays, combination trips, city trips and green and fair trips…”

 

I allt högre grad så letar alltså vi svenskar bl.a. efter autencitet när vi är ute och reser. Men denna upptäckarglöd verkar inte brinna lika starkt när vi är hemma. Då vi återgår till en stadsbild som är nära på lika homogen som den var för 30 år sedan, förstås med enstaka undantag.

 

Mai Mai Market på Holländargatan i Stockholm är ett strålande undantag. Varför har inte fler asiatiska restauranger, butiker och boende tagit stadsdelen och gjort den till sin?

Chinatown i Stockholm                               Chinatown i New York

© Wikimedia Commons

 

Jag tycker det är för vekt.

 

Jag skulle vilja se en högre koncentration av etniska kluster i stadskärnorna i Sveriges städer där mångkulturen får sitt fulla uttryck. Jag vill kunna testa på sydkoreansk, polsk, eritreansk, kubansk, tjeckisk, irakisk, rysk, etiopisk och afghansk mat. Jag vill kunna få en känsla för en annan kultur utan att behöva resa; jag vill kunna fira det kinesiska nyåret utan att flyga 8 timmar österut.

 

I en värld som blir alltmer globaliserad kommer gränserna mellan olika kulturer oundvikligen suddas ut, därför är det kul om vi även kan fira våra olikheter och inte bara våra likheter. Med tanke på att Sverige är ett litet land där vi älskar att resa och leta efter autentiska upplevelser så borde vi kunna skapa dessa autentiska upplevelser i våra egna stadskärnor och fira vår mångkultur.

 

Så den 8 februari kommer jag vara ute på gatorna i Lärkstan i Stockholm och fira det kinesiska nyåret, efter det vill jag ta mig till Syria-town för att äta syriansk street food. Det finns bara ett problem. Är det någon som vet var Syria-town ligger?

 

DN försökte för några år sedan kartlägga om Stockholm hade några etniska kluster likt de som är så tydliga på Amerikanska östkusten. Med rubriken ”Stockholms Chinatown finns på Östermalm” konstaterades att Stockholm visst hade sitt Chinatown, sitt Latinokvarter och Lilla Frankrike. Stockholms Chinatown ska, enligt DN, tydligen ligga i Engelbrekts församling – alltså mitt i Lärkstan på Östermalm.

 

Är det bara jag eller känns Stockholms Chinatown en smula mer… svenskt än Manhattans dito?

 

Gustav Stenbeck, hållbarhetschef Nordic Choice Hotels

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.