Kan vi knuffas i rätt riktning med en grenkontakt? – Sara Haasmark

Idag talade jag i en panel på ett frukostseminarium som hölls på SUP46. Frågorna till mig handlade om den produkt som lanserades  under seminariet kunde vara samhällsrevolutionerande. Övriga i panelen representerade teknik, design, användbarhet och forskning kring beteende och design. Nämligen:

Åsa Wallenrud, teknikskribent , Cecilia Karzeff Forskningsledare för gruppen Energy Design, Interactive institute; teknikutveckling för energieffektivitet och Stefan Nilsson, trendexpert och bloggare.

 

I panelen var vi lite oense om produkten som såg ut som en grenkontakt, vilket den i och för sig var, när den i första hand var en produkt som synliggjorde elanvändningen. Sladden lyste med blått ljus när el användes och lyste även i olika hastighet beroende på hur mycket el som användes. Lite som en app kopplad till mätare, men utan siffror.

 

Vissa i panelen så det som en onödig produkt. Själv ser jag det som en produkt som redan används i dag, en grenkontakt, som visualiserar elanvändandet, för att få en att stänga av kontakten istället med att ha så många saker på standby som vi har idag. 15 % av den el som ett hushåll använder går till standbyel. Helt i onödan.

 

En perfekt produkt att ha på varje kontorsplats på våra arbetsplatser. När vi går hem påminns vi om att stänga av. Så kan vi knuffas i rätt hållbarhetsriktning med hjälp av en grenkontakt. Och jag tror att det är många fler saker i vår vardag som kan få oss att välja mer hållbart i vår vardag.

 

För det ska inte bara vara lätt att göra rätt, det ska vara svårt att göra fel. Därför behöver produkter utformas precis så här, så att de underlättar ett hållbart beteende av en större mängd människor. Inte enbart de redan hängivna.

 

Sara Haasmark, vd Samhällsbyggarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.