Idag är internationella dagen mot våld mot kvinnor – Nina Rung och Peter Svensson

Alla män slår inte, men av alla anmälda misshandelsbrott så är över åttio procent av de som slår kvinnor i nära relation just män. Män blir också slagna och om det vet vi att mörkertalet är stort. Och lidandet likaså. Men just idag. Just idag ska vi prata om mäns våld mot kvinnor. Vi ska prata om det, inte bara för att FN utlyst en dag för att uppmärksamma våldet, utan för att det är ett av de största hoten mot kvinnors hälsa och liv internationellt såväl som nationellt.

 

Vi ska också prata om det därför att det i Sverige anmäldes ungefär 16.000 misshandelsbrott 2014 mot kvinnor av en närstående man. Det är 44 misshandelsfall om dagen.

 

Bakom varje misshandlad kvinna står en man som valt att använda våld mot någon han lever med.  En man som genom att välja att slå, ibland också väljer att låta sina barn bevittna våldet.

 

Var tionde barn lever med våld. Det är minst två barn i varje klass.

 

Den som bär ansvaret för att näven höjs är han som väljer våld.

 

Men. De som däremot också bär ett ansvar för att våldet tillåts fortsätta är den godkännande tystnaden hos alla som vet. De av oss som känner till att han slår. De som ser hennes skador och hennes lidande. De som hör dunsarna, skriken och ser polisbilen som svänger in på gården. De som höjer volymen på TV:n, de som resonerar att det är var och ens privatsak, de som tittar bort när de möter henne i trappen eller tvättstugan.

 

Vem tror de att de gör en tjänst? Inte är det kvinnan. Inte är det barnen. Ingen vinner på tystnaden.

 

Så ofta läggs polisanmälningar ned i brist på bevis, i brist på vittnens berättelser. Trots att det oftast finns många som sett och hört.

 

Idag är det internationella dagen mot våld mot kvinnor. Låt den här dagen bli en påminnelse om, inte bara vem du önskar vara, utan vad du faktisk kan göra. Börja agera, vänd inte bort blicken – våga möt den. Skriv upp vad du hör och när det var, ring på, fråga hur allt är, erbjud en fristad och ring polisen.

 

Varje år dödar 17 män en kvinna han har eller haft en relation med. Det måste få ett slut och vi måste hjälpas åt. DU kan vara skillnaden på liv och död.

 

Nina Rung och Peter Svensson, Initiativtagare till Huskurage

 

Huskurage är en våldspreventiv metod för att förebygga och förhindra våld i nära relation genom att få grannar att agera. Den grannen kan vara du, den grannen kan vara din. Tillsammans räddar vi liv. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.