Är det bara barn som läser? – Tina Karrbom Gustavsson

Mina barn har varje sommar erbjudits en sommaruppgift. Tyresö bibliotek och pedagogerna i skolan uppmuntrar barnen att läsa minst fem böcker på sommarlovet och sedan skriva kort om varje bok; vem som är författaren, vad boken handlade om och vad barnen tycker om boken. När skolan sedan börjar igen kan de barn som vill lämna in sin lapp med reflektioner till biblioteket och då får barnen ännu en bok att läsa under hösten. Här är en sommaruppgift till er.

 

Mitt kontor ska flytta efter sommaren och det är bra. Mer småpratande med kollegorna och färre egna tysta kvadratmetrar. Det betyder att en större andel av de forskningsmedel jag sökt och erhållit för att forska också kommer gå till just forskning och inte hyra. Mer prat och mer pengar över till verksamheten alltså.

 

Men, det gör ont att behöva slänga högar med böcker som byggts upp under nästan 20 år. Jag känner flera av författarna. Några av dem är mina närmaste och finaste vänner. Några av böckerna har spår av kaffefläckar och många har spretiga anteckningar – kunskapsfragment – i marginalen. De mest värdefulla har jag ärvt eller fått av mentorer och förebilder. Det finns minnen förknippade med de flesta och jag lär mig något nytt om mig själv och världen varje gång jag läser dem.

 

Det som från början var ”yrkesböcker” har med tiden kommit att bli en del av mig, av den jag är, och det jag tänker, skriver och säger. Hur ska jag kunna slänga dem? En klok kollegas svar på den frågan var kort och gott: ”Inte”. Och så är det. Jag behåller dem. De får vila i sommarvärmen på vinden tills jag hittar ny plats till dem. Det nya kontoret är inte gjort för dem.

 

Våra barn uppmuntras att läsa. Men uppmuntras vi vuxna att läsa?

 

Jag uppmuntrar alla att läsa en bok eller två i sommar. En liten, men potentiellt mycket betydelsefull sommaruppgift. Några tips kommer här:

Johan Asplunds böcker ”Om undran inför samhället” och ”Det sociala livets elementära former” är högaktuella för alla som verkar inom samhällsbyggnad. Även Ruth Illmans bok ”Kultur, människa, möte: ett humanistiskt perspektiv” rekommenderas varmt. Har du dem inte hemma redan så gå till närmaste bibliotek, eller hör av dig till mig så får du låna dem av mig.

 

Delandets ekonomi…

 

Tina Karrbom Gustavsson, KTH

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.