Hyresavtal i Austin

Jag har aldrig tänk på hur mycket jag uppskattar skyddet svenska lagar förser oss med fram till att jag anlände i USA. Hyreslagen har absolut sina nackdelar men i och med att den är tvingande utgör den en enorm trygghet för hyresgästerna, men också hyresvärdarna. Notera nu att jag talar om uthyrning bostadslägenheter och inte lokaler. Samma trygghet finns inte riktig här, utan här gäller istället avtalsprincipen rakt igenom.

 

Något vi tyckte var lite väl annorlunda var faktumet att vi inte fick se lägenheten innan vi skrev på avtalet. Vi fick absolut åka dit och knacka på dörren och be om tillträde in i lägenheten ifall någon öppnade, men de på uthyrningskontoret kunde inte släppa in oss. Vi befinner oss alltså i ett främmande land, vi känner inte till området och vi ska fatta ett beslut baserat på ett besök till en byggnad som vi eventuellt inte kommer in i. Vi fattade beslutet att signera kontraktet och tacka ja till lägenheten. Någonstans behövde vi trots allt bo.

 

Villkoren i kontraktet var och är ganska intressanta. Hyresvärden har rätt att tillträda lägenheten när hen väl behagar, vi har ingen uppsägningstid och vi tackar ja till lägenheten i befintligt skick. Hyresvärden behagar alltså inte ens att städa eller besiktiga lägenheten mellan hyresgästbyte, utan upptäcker hen att något är fel kommer hen att göra anspråk mot den nya hyresgästen oavsett vem som orsakat felet. Vi fick dock en lista där vi kunde anmärka fel och nog hittade vi fel. Diskmaskinen läckte, skåpsluckor och lådor var trasiga, lister saknades, golvplattor var skeva och mest oroande av allt så fanns det en grop i golvet i ett av lägenhetens hörn. Alla som jobbar inom Samhällsbyggnadssektorn kan nog spekulera kring anledningar till varför det fanns en grop i ett av hörnen i lägenheten. Det var en pågående vattenläcka i väggen som hade pågått ett tag.

 

Det tog fyra veckor och sedan började det. Massiva överträdelser i vårt privatliv. Utan förvarning, stod helt plötsligt fyra byggarbetare och en arbetsledare i vårt kök/vardagsrum. Självklart har en hyresvärd rätt att tillträda lägenheten vid akuta faror utan att förvarna hyresgästen, men den här läckan hade pågått ett bra tag utan att de gjort något åt saken. Det är aldrig roligt med arbeten, men det är mindre roligt när man inte blir respekterad som hyresgäst. På en lördagsmorgon innan kl 9 bestämde de sig för att banka på vår dörr och avsluta ett arbete som utan tvekan hade kunnat vänta till på måndag. Hyresvärden är alltså inte bare respektlös utan också oansvarig som väntat så pass länge med att åtgärda ett uppenbart fel.

 

Ibland får man lära sig saker den hårda vägen och USA är verkligen ett land där man som svensk bör vara försiktig. Vi har så många säkerhetsbarriärer som vi tar för givet som de inte har här och detta gäller långt ifrån bara hyresavtal. I USA bör man vara otroligt försiktig med vad man köper, skriver på och avtalar om och bör anta att alla vill tjäna pengar på dina misstag. Nu har vi faktiskt tak över huvudet, men standarden är inte ens i närheten av svensk, men det får ni veta mer om senare. Hare gott!

 

Kimberly Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.