Vägarna är livsfarliga

Jag ska göra mitt bästa för att förklara vad jag menar med att vägarna är livsfarliga. Det är väldig vanligt med flerfiliga vägar här i Texas och längs med alla sydstater. Majoriteten av vägarna har två filer men det är inte helt ovanligt med varken tre, fyra eller fem filer beroende på vilken typ av väg vi talar om. Problemet som uppstår med denna mängd filer är att människor byter fil hejvilt hela tiden med en billängds avstånd, oavsett hastighet. Jag vet inte hur ni känner, men jag blir ganska irriterad när någon lägger sig precis framför mig med en billängds avstånd, speciellt i hastigheter över 70km/h.

Det andra problemet med alla dessa filer anländer när man ska av exempelvis motorvägen. Säg att du kommer av en motorväg och ska svänga höger när du kommer av avfarten men för att kunna svänga höger måste du korsa 4 filer inom 200m. Det kanske inte låter så avancerat men är du ute och kör mitt på dagen eller i rusningstrafik så säger jag bara lycka till att korsa fyra filer när du har mottrafikanter överallt. Anledningen till att jag kallar dem mottrafikanter är för att majoriteten av Austins bilförare inte släpper in dig i filerna oavsett hur lagligt du kör och oavsett hur långt i förväg du blinkar. Senast blinkade jag till vänster för att byta fil på en vanlig väg mitt på dagen med lite trafik i 10 sek innan jag tryckte mig in i filen (för att jag behövde ta den avfarten) och fick en arg tuta på mig. Det räckte då inte med en arg tuta, utan mannen som uppenbarligen tyckte att jag hade gjort fel som blinkat i god tid men inte blivit insläppt vevade ned rutan och började skrika på mig vid nästa trafikljus.

 

Jag måste då tillägga att jag har haft körkort i över fem år, varit yrkesförare och kört stora skåpbilar till vardags och aldrig har haft en trafikolycka. Man ska inte säga aldrig, för jag planerar faktisk att road trippa efter mina sluttentor och med tanke på hur de kör här vet man aldrig vad som kommer att hända. Jag har i ju för sig blivit påkörd på en parkeringsplats när jag inte var i bilen. Detta hända förra veckan när min kompis Hanna kom och besökte mig över Spring Break och vi bestämde oss för att lägga oss på en gräsmatta och sola. När vi kom tillbaka till bilen upptäckte Hanna att registreringsskylten var böjd, bilmärket saknades och motorhuven var böjd. Vi såg det inte hända, men det fanns bara ”trucks” på parkeringen så någon av dem hade ingen aning om hur stor deras bil va och då måste jag även tillägga att parkeringsplatserna var otroligt rymliga.

En annan sak som är otroligt oroande (enligt mig) är deras gulmarkerade mittfil som båda riktningarna får köra i när man ska svänga vänster. Tanken är (tror jag) att man bara ska behöva oroa sig för att korsa en riktning och att när man väl kommer ut i denna gulmarkerade fil kan behöva tänka på trafiken i samma riktning som man själv kör. Problemet som jag ser med detta är att båda riktningarna får köra i denna fil och att det är som att hoppas på att folk ska krocka med varandra. Jag har bevittnat ett antal potentiella olyckor på väg ut till stallet och amerikanskan jag åker med är själv rädd för den här filen.

Något annat som är oresonligt med den gul-markerade filen är ordningen på linjerna. I Europa, och även här i USA, får man inte korsa heldragna linjer men man får korsa streckade linjer. Den gulmarkerade filen har två linjer på vardera sida om filen, en heldragen och en streckad. Det konstiga med den här filen är att den heldragna linjen är ytterst i vardera riktningar och den streckade linjen sitter till vänster om den heldragna linjen. Ändå får man korsa den heldragna linjen i båda riktningarna? Jättekonstig.

Det är mycket här som jag tycker är konstigt eller kanske ologiskt (jag vet att det inte är korrekt att använda termen logiskt eftersom mitt påstående inte har någon matematisk anknytning men ni får överleva ändå). Ett annat exempel är varningsskylten för kommande trafikljus som är upprätt ställd men i hela Texas är näst intill uteslutande alla trafikljus liggande.

Sammanfattningsvis hoppas jag på att jag överlever min roadtrip med minimala skador på bilen! Jag har aldrig varit så tacksam över heltäckande försäkringar som när jag kom till U.S.A. Men det är en annan historia!

Kimberly Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.