Fältresa till Southampton

Förväntningarna var skyhöga när jag öppnade mailet och skulle få reda på vart fältresan i kursen urban planning och europeiska städer skulle gå det här året. Tidigare år hade de varit i Valencia och Lissabon bland annat så en härlig sydeuropeisk stad med vacker arkitektur stod högt upp på önskelistan. Det visade sig att fältkursen det här året skulle ta plats i Southampton i södra England. Ska jag vara helt ärlig blev jag lite besviken, det jag såg framför mig var en grå, regnig arbetarstad utan någon som helst charm.

Måndagen den 5:e Mars bar det iväg för fältresa i fem dagar, 23 samhällsplanerarelever från Stockholms universitet och två lärare. Vi hade alla blivit tilldelade ett varsitt studieämne inom samhällsplanering med en koppling till Southampton allt ifrån staden och dess sexualitet till konkreta plannings utmaningar. Från Heathrow åkte vi buss till Southhampton där vi åt en snabb lunch för att sedan mötas i City Council för en föreläsning om staden och dess fysiska planering för att sedan gå på en två timmar lång stadsvandring med stadens planarkitekt. När vi kom fram hade de hissat den svenska flaggan utför City Council och planarkitekten Darren Shorter var klädd i blå skjorta och gul slips, vi fick med andra ord ett väldigt varmt och smått humoristiskt välkomnande.

Southampton är en stad med cirka 230.000 invånare som ligger i grevskapet Hampshire i södra England. Southampton är mest känt för sitt fotbollslag Southampton FC  som spelar i Premier League och att kryssningsfartyget Titanic avgick från staden på sin jungfruresa. Stor del av stadens bebyggelse förstördes under andra världskriget och efter kriget ersattes byggnaderna med vad man trodde skulle vara provisoriska byggnader men som står kvar än idag. Husen i stadskärnan är väldigt låga och funktionalistiska men mellan husen kan det dyka upp en gammal Victoriansk eller medeltida byggnad vilket ger Southampton dess unika karaktär.

Dagarna därpå fick vi arbeta enskilt med våra uppsatser. Jag och min uppsatspartner studerade den protestantiska kyrkans arbete för social sammanhållning och hur kyrkan anpassat sitt arbete till det allt mer sekualiserade samhället och den mångkulturella staden. Under dagarna deltog vi i olika aktiviteter som kyrkan anordnade men vi intervjuade även aktiva medlemmar och några som arbetade inom kyrkan.

En av dagarna blev vi inbjudna till Southampton University för en föreläsning av vid namnet sexuality and the city av Nathaniel Lewis. Föreläsningen handlade som namnet antyder om staden och dess sexualitet. Under den två timmar långa föreläsningen fick resa genom olika städer och hur de exponerar sex och sexualitet. Ett exempel som visades upp var hur olika skyltfönster kan se ut beroende på vilken plats butiken ligger på. Den till vänster ligger i centrala London och den till höger i Amsterdam. Butiken i London skulle kunna vara en vanlig underklädesbutik men den i Amsterdam visar tydligt vad butiken har att erbjuda. Här speglas staden och dess syn på sex och sexualitet där Amsterdam på många sätt blivit synonymt med dess red light district och liberala syn på sex.

På kvällen var det gemensam pubrunda som sedan avslutades på Southamptons populäraste gayklubb som även hade nämnts i föreläsningen. Sista dagen spenderades mestadels på hotellet men vi hann även klämma in en shoppingrunda i stans stora shoppingcentrum Westquay.

Southampton är förmodligen inte en stad jag någonsin skulle besöka om vi inte åkt dit på fältresa. Det är inte heller en stad jag kommer återvända till men jag är väldigt tacksam över att jag fick möjligheten att upptäcka den. Att staden inte skulle ha någon som helst charm stämde absolut inte. Jag fann det förvånansvärt trivsamt att strosa runt i staden på dagarna och iaktta Southamptonbornas vardagsliv för att sedan på kvällen ta en öl på den lokala puben där vi kväll efter kväll möttes av törstiga lokalbor. Inte den vackraste staden men absolut en unik atmosfär med en rustik och dunkel miljö som jag under de få dagarna vi var där fann väldigt mysigt.

 

Jennifer Persson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.