Varför åka till Egypten när man kan åka till Las Vegas?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För några veckor sedan var det spring Break, det perfekta tillfället för min bästa vän Hanna (till höger på bilden ovan) att komma och hälsa på mig i USA. Under en veckas tid får vi ”ledigt” från skolan och är fria att göra vad vi nu behagar. Jag skriver ledigt inom citattecken eftersom jag tror att alla känner igen att lärare tenderar att säga att man är ledig, men lyckas ändå på något sätt rättfärdiga att man har en inlämning, ett prov, ett förhör eller liknande precis efter veckans slut. Jag valde i alla fall att sätta mig på att plan till Vegas på fredagen för att spendera helgen i Las Vegas tillsammans med Hanna.

Förutom att vi betalade alldeles för lite för ett 5-stjärnigt hotell, måste jag erkänna att vi inte rörde oss utanför ”the Strip”. The Strip, eller NV604, är huvudgatan i Las Vegas där man hittar alla turistattraktioner. Börjar man vi Luxor och ska promenera hela vägen ned till Señor Frog’s (till exempel) ska det ta 53 min, men i verkligheten lär det ta mycket längre tid. Nej, problemet är inte bara att det är massa turister på gatorna utan det är utbyggnaden av gångvägarna. Amerikanerna är i allmänhet duktiga på att bygga broar och detta är inget undantag för Las Vegas. Det finns massor av gångbroar över gatorna, vilket är jättebra ur både ett säkerhetsperspektiv och ett trafikperspektiv. Problemet är dock att många av dessa gångbroar inte leder över till nästa sida av vägen, utan rakt in i hotell och/eller gallerior…

Jag har aldrig varit med om liknande! Visserligen är de otroligt duktiga på att bygga fina gallerior och hotell, men efter ett tag inser man att det är som att lyssna på samma låt tjugo gånger om. Alla gallerior har samma affärer men själva utbyggnaden och interiören i byggnaderna skiljer sig åt. Något många gallerior har gemensamt är att de har en konstgjorda himmel i taket. Kanske garderar de sig för dåligt väder utomhus? Oavsett så är det väldigt fascinerande hur man kommer undan med att inte bygga broar/trappor som leder runt ingångarna till galleriorna/hotellen. Rent teoretiskt kan man nog avvika från the Strip och förhoppningsvis hitta ett övergångsställe tio minuter bort, men är det värt att förlänga promenaden med tjugo minuter för att slippa gå igenom ett hotell?

Något annat som är väldigt roligt med Vegas är att de har lyckats efterlikna några av världens mest populära turistattraktioner. Här hittar du Sfinxen med hotellet Luxor format som en pyramid, du hittar Excalibur hotell format som ett väldigt färgglatt slott, du hittar Frihetsgudinnan utanför hotell New York New York (som för övrigt ska föreställa skyskraporna i NY), Eiffeltornet utanför Paris Las Vegas hotell, Ceasars Palace hotell – för vad är Vegas utan romarna?, en Italiensk gondol-tur utanför Venetian hotell och så vidare. Jag behöver inte nämna mer, men ni måste hålla med om att det är otroligt intressant att konceptet fungerar mitt ute i ingenstans? Marknadsföringen av Las Vegas är ett av de mest magnifika marknadsföringsarbetena genom tiderna.

Allt som allt hade vi jätteroligt i Vegas, och det finns såklart otroligt mycket att titta på eftersom ”allt är större och bättre i USA”. De sparar inte på marknadsföringen på husens fasader heller, vilket är något som gör dem roliga att titta på som turist. Jag måste dock tillägga att om man skulle få för sig att avvika från the Strip, så bör man vara lite försiktig. Man möts direkt av sparsam trafikbelysning och nedgångna lägenheter. Ännu en bekräftelse på segregationen i ”the land of opportunites”. Många som jobbar i butikerna längs the Strip bor dock inte inne i Las Vegas, utan många pendlar upp till en timme med bil varje dag och jag kan definitivt förstå varför!

Njut av vårsolen så hörs vi snart igen!

 

/Kimberly Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.