Brev till Sara – framtidens hopp

Jag stod vid Amazonas flodens bruna vatten på en liten strand vid Santarem och stirrade på en översvälld blöja uppkräkt av floden, ett bilhjul som klamrade sig fast för livet intrasslat bland fisknät och nån jätte aluminium matburk, tom. Det var år 1994. Jag tänkte då att en dag kommer jag tillbaka och bygger mig en båt med allt skräp jag hittat vid flodstränderna. Jag sympatiserade med karaktären Allie Fox spelad av Harrison Ford i The Mosquito Coast. Men det har fortfarande inte blivit av med något flytande skräpfartyg.

Enligt en artikel i Macau Daily Times från 2014 samlas det över 940 ton sopor i Macau per dag*. 940 ton osorterat skräp av matrester, plast och frigolit, metaller, glas, batterier, farmaceutiska och andra kemikaliska produkter, otympliga föremål och vad det nu man vill ha och sen inte vill ha in i sophögarna. Och mitt skräp är där också, dumpat i havet kanske, tänker jag och minns min enda simtur i Pärlflodens utlopp med en flytande tampong som förgrund och en plastpåse sugandes på foten.

Jag är oförskämt tacksam till de som gräver i soporna efter fynd. Tydligen är papper och kartong fynd för DET recykleras i Macau. Tillplattade kartonger staplade ibland till kollosala berg som osynliga kotryggiga tanter släpar genom traffikerade gator. Det där kan lika väl bli vår framtid säger jag till mina barn. Pappskeppen utbytes mot 30 öre per kilo tog jag reda på häromdagen. Jag glömde fråga om de tar emot mjölk förpackningar, glas burkar, plastflaskor och gamla barnskor. Jag har en översvämmning av sånt på min balkong.

Jag är medveten att jag inte anstränger mig tillräckligt för en hållbar livsstil. Jag observerar och tänker fördomsfullt på våran materiella värld men förblir densamma – en blidkande världsvarokund och konsument med en tryckande känsla varje gång jag får hem en ny onödig matförpackning, bland annat. Vartendaste grej vi köper idag kommer med nåt som ska slängas.

Jag minns en lärare i årskurs sju säga att VI var framtidens hopp. Jag säger nu samma sak till mina barn och försöker fräta sönder känslan att jag hittills misslyckats. Eller, det kanske blir en äldre osynlig jag som drar iväg med ett resefartyg av onödiga ting.

*(Macau population år 2014 – 624,000 på 30,3 km2. Wikipedia).

Foto och text Miya Cuzner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.