Är det säkert på gatorna i Austin?

I Sverige jobbar vi ständigt för att alla ska känna sig trygga på olika orter genom att göra områden mer attraktiva och öppna. Bland annat ser vi till att det finns gatubelysning, att klippa ned buskar och träd och att öppna upp ytor så att gångtrafikanter ser bättre och kan känna sig tryggare. Jag måste erkänna att jag inte tycker att det är lika tryggt här i USA. På West Campus, på huvudgatan genom staden och delvis nere i stadscentrumet, finns det belysning. Belysningen finns främst utanför näringsidkare som vill synas, men annars är den väldigt sparsam.

Tydligen är det inte en prioritet att se till att cyklister och gångtrafikanter syns eller kan se i mörkret. Att vi försvinner i partier är tydligen inget problem. Samtidigt kommer SMS:en med jämna mellanrum som varnar en för att någon nyligen blivit rånad eller sexuellt angripen. Jag känner mig personligen tryggare när jag går på upplysta gator där andra människor kan se mig och jag kan se dem.

Faktum är att det inte är en prioritet eftersom allmännytta inte är något som amerikaner tycker om. Som en påminnelse är USA inte en demokrati, de är en republik som vill hålla statens makt begränsad och de vill aktivt hindra staten från att bli allt för inflytelserik. Det enda staten har stor makt över är det amerikanska försvaret och det verkar också vara det enda amerikaner är eniga om ska vara statligt. Ofantligt mycket pengar går till försvaret och självklart går det ut över andra saker, framförallt dem som inte har det särskilt väl ställt. Tydligen är det viktigare att skicka militär till områden med olja än det är med gatubelysning, ordentliga trottoarer eller att förvalta dessa.

Frågar man en amerikan som identifierar sig som en republikan, är svenskar kommunister. Kommunism i dessa människors ögon är alltså att alla människor har rätt till sjukvård, utbildning och allmännyttan. Vissa av dessa saker (sjukvård och utbildning) tycker jag ska vara en mänsklig rättighet, men då skulle ju alla kunna lyckas och så kan vi ju inte ha det? Segregationen är uppenbar i USA, vilket är något jag ständig upprepar, och tyvärr är det inte en rättighet att känna sig trygg på gatorna.

Att de inte prioriterar vägunderhåll och underhålla av områden i allmänhet förvånar mig delvis. Bil är det främsta transportmedlet och de flesta verkar se det som en rättighet att ha tillgång till billig bensin. Samtidigt är det ingen rättighet att ha tillgång till bra vägar, vilket är något jag finner underhållande. Antagligen beror skicket på vägen på vem som förvaltar den (om det är delstaten eller den amerikanska staten).

Jag som har privilegiet att bo i Sverige och ständigt får ta del av alla våra fördelar, hoppas på ett framtida USA där man prioriterar hela amerikanska befolkningen och inte bara dem med pengar. Kanske finns det en framtid där alla människor kan erbjudas liknade fördelar och förutsättningar i livet. Kanske är detta lite för långsökt eftersom många skulle anklaga mig för att vara en kommunist om jag uttryckte mig så, men gatubelysning och ordentliga trottoarer är kanske inte allt för mycket begärt?

 

Kimberly Olsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.