Roadtrip mot Albuquerque

Tillslut var det dags att lämna Austin och bege sig norrut. Bilden ovan är tagen från en liten utkiksplats längs 360 bridge, något som alla i Austin tycker att man behöver se innan man lämnar staden. Vi packade bilen, åkte förbi uthyrningskontoret för att lämna tillbaka nycklarna till lägenheten och brummade sedan norrut. Första stoppet blev Fort Concho i San Angelo som är en gammal militärbas från 1867 och användes för att skydda transporter och post. Basen var aktiv i 22 år och nu äger staden San Angelo den historiska platsen. Den gamla basen verkar idag som ett museeum, bland annat har de en utställning av gamla vagnar som drogs av hästar, en samling av gamla telefoner, en del indianska vapen samt en uppställning som visade hur man bodde på tiden då basen var aktiv. Nedan kan ni se lite bilder från platsen.

 

 

Något jag tycker är intressant är att militärbasen ligger mitt i staden. Det säger en hel del om Texas tycker jag. Det har varit så otroligt mycket inbördeskrig i USA och konflikter med den mexikanska staten och för att överleva har det antagligen varit naturligt att den militära basen ska vara det första man möter. Men att man 100 år senare inte valt att ”isolera” platsen (tänker på Djurgården) och bygga en bit därifrån fascinerar mig. Nu är San Angelo väldigt litet så basen lär ju inte störa stadslivet men det ger mig en tankeställare. Åh andra sidan är yta inget problem i Texas, vilket kanske är anledningen till varför de föredrar att bygga på bredden istället för höjden. Ingen ska ju ändå promenera mellan destinationerna så det finns ingen poäng att samla allt i närheten av varandra?

Något annat vi tydligt märkte var att det enda som såg riktigt autentiskt ut var de inglasade vapnen som hade tillhört indianerna. Det syntes tydligt att byggnaderna underhölls väldigt väl och samma gäller de amerikanska tillhörigheterna. Sängstommarna och skolbänkarna såg nyslipade och nylackade ut, vilket kanske inte är vad man förväntar sig. Visst att Amerikas historia är väldigt kort, men de har ju inte ens försökt att bevara inredningen i det funna skicket.

Efter att vi kände oss klara med Forth Concho kände vi att vi orkade köra någon timme till så vi fortsatte upp till Odessa (fortfarande i Texas). Där vi stannade på deras kända Jack Rabbit (en staty av en kanin) och ”astronomy of Stonehenge”. Det senare är en kopia av det riktiga Stonehenge som finns i England. Jag måste erkänna att jag tyckte att den var häftig, men ännu en gång visar det sig hur kort Amerikas historia är.

Sen var det dags att ladda inför nästa dag men en god natts sömn. Mer om roadtrippen kommer i nästa inlägg!

Kimberly Olsson

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.