Brev till Sara – Typhoon Mangkhut

Typhoon Mangkhut slog till i Macau igår. En tyfon stor som halva Kina drog över oss som en vålnad, en skräckfilm. Krigslarmen ven hela dagen för att varna någon från att gå ut på gatan för att inte slungas upp av vinden och kastas iväg.

Hela staden förberedde sig med att köpa vatten efter förra årets tyfon katastrof som orsakade att Macau var utan vatten i tre dygn – 1,6 miljoner människor i ett av världens mest rikaste städer törstade för vatten, vatten, vatten.

Så i år köpte folk hem alla plastflaskor med mineralvattten de kunde få tag på. Och för varje vatten flaska vi själva köpte klagade jag ömkligt till min partner ”så mycket plast…”. Det ville han inte höra. Vi måste ju överleva.
Men det är just vårt mänskliga desperata behov till överlevnad som är orsaken bakom dessa okontrollerbara naturkatastrofer. Eller??
Jag skriver detta som ett utrop på hjälp. Är det nån som kan hjälpa Macau att ta itu med plasten nu?! Snart, väldigt snart kommer allt detta dumpas i havet eller i något landfill i Kina. Jag vet inte detaljerna om vart eller hur soporna tas itu med här. Jag vet bara att det dagligen forslas bort och dumpas i ett och samma hög någonstans. Jag vet att mentaliteten bakom överlevnad är egoistiskt. Ingen bryr sig mer än sitt eget liv som är dock kortvarig i jämförelse. Vi blundar hela tiden.
Är det något företag i världen som kan ta vara på plasten som inte recykleras här? Nu.
Miya Cuzner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.