Bygg flexibelt och centralisera för resurseffektivitet!

För en tid sen träffade jag en gammal grundskolekompis som startat företaget Vinden som arbetar med att ta fram nya förvaringslösningar och ville förstå hur fastighetsbranschen tänker kring frågan.  Utifrån mina egna erfarenheter och det jag snappar upp i min vardagliga omvärldsbevakning så blev svaret att branschen tidigare tänkt mer centraliserat kring många frågor såsom P-normen, tvättstugor, källare, cykelrum och utrymmen överlag, där vi nu går mot att maximera bo area samt bygger in förråd, har egna tvättmaskiner och vill ta bort p-normen. Vissa saker är självklart bra, såsom P-normen där vi helt enkelt vill primiera hållbarare resalternativ, men när det gäller förråd och tvättstugor så ser jag att det utifrån ett hållbarhetsperspektiv går att tänka om.

När det gäller tvättstugor så ser jag det som en väldigt bra centraliserad funktion som skapar ett resurseffektivt nyttjande av färre maskiner för fler användare, jämfört med att alla ska ha privata sådana av sämre kvalité och som dessutom innebär ett exponentiellt behov av resurser. Det är även bättre och billigare att reparera och laga några få tvättaskiner än att reparera och laga 2 maskiner i varje lägenhet. Dessutom är tvättstugan en social mötesplats där man också kan, likt bla Stena Fastigheter gjort, inrätta ett bibliotek i tvättstugan[1].

Samma sak ser jag när det gäller hur vi tänker kring förvaring. Här går det dock att faktiskt göra något åt det extra utrymmet som byggts in i äldre byggnader och som vi nu utifrån ett resursperspektiv kan tänka om kring. Istället för att bygga in döda och oanvända källare/vindar eller privata förråd i framtidens lägenheter där saker kommer ligga huller om buller, och som dessutom innebär onödigt mycket plats för saker som tillslut blir överblivna, kan vi väl istället säkerställa att fler lokaler på bottenvåningen inrättas för verksamheter, tvättstugor eller att man får in ett extra rum i varje lägenhet? I äldre byggnader är min upplevelse att flexibiliteten med utrymmet finns och vi har sett hur Rikshem byggde om 350 förråd till att bli 60 lägenheter i Märsta som Förvaltarforum skrev om tidigare i år[2]. Men nu när vi maximerar bo arean och bygger in förråd i lägenheter som jag sett hur Stena Fastigheter gjort i sina nyproduktion i Uppsala så ser jag hur mycket bo area som försvinner i onödan.

”En resurseffektiv lösning skulle därför vara att ta bort privat förvaring av överblivna saker i hemmen som tar onödig bo area och istället inrätta en storskalig lösning som min vän på Vinden förespråkar där överblivna saker, flyttlådor och julpynt får sig en designerad och algoritmiskt optimerad plats i ett centralt lager. Visst kommer det tillkomma fraktande med bil eller lastcykel till och från lagret, men och andra sidan så brukar överblivna saker förbli överblivna väldigt länge, så transporterna ska man inte vara orolig för. När det dock gäller att ta fram kartongerna med julpynt, ja då får man pröjsa en slant. Vissa människor köper och slänger julpynt, saker och möbler varje år pga platsbrist. Det om något är ohållbart och bygger på att det helt enkelt är enklare så och otroligt billigt att köpa nytt, vilket Vinden kan vara ett kostnadseffektivt svar på.”

När det gäller att centralisera för resurseffektivitet så skulle man kunna gå så långt att vi i framtiden bygger mer kollektivt även när det gäller kök och har en restaurang/storkök som lagar frukost, lunch och middag till sina hyresgäster/boende istället för att alla ska köpa maten, laga den och, tyvärr, slänga runt 100kg per person och år. Ett sånt hus skulle jag vilja bo i, trots att jag gillar att laga mat själv.

Det finns helt enkelt en hel del saker som skulle kunna centraliseras för en mycket mer resurseffektiv användning av ytor, pengar och resurser. Vi behöver tänka nytt när vi bygger! Inte fortsätta med att bygga ut den ohållbara staden.

I mina artiklar brukar jag ofta citera vad den mest hållbara byggnaden är. Det är den som aldrig behöver byggas, vilket ska få folk att tänka till en extra gång kring hur man skulle kunna använda det befintliga beståndet med resurseffektivt.

Robin Al-Salehi, Hemsö Fastighets AB

[1] http://www.stenafastigheter.se/stena-fastigheter/relationsforvaltning/Sidor/Exempel_detaljsida.aspx?requestId=7

[2] http://forvaltarforum.se/2017/09/11/ombyggda-forrad-kan-bli-arets-bygge/

Bild: Mirko Blicke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.