Nu bygger vi framtiden tillsammans

En minnesvärd sommar går mot sitt slut. Om några år kommer vi säkert längta tillbaka och minnas de där dagarna med 30 grader i skuggan, husmålningen som torkade så snabbt och de gula, torra gräsmattorna. För visst delade solen med sig av sina strålar, men solen var tack och lov inte den enda som var generös med sitt överskott av energi.

I Sverige har det aldrig tidigare delats så mycket byggmassor mellan byggare, entreprenörer och transportörer. Den varma sommaren förde förvisso med sig bra förutsättningar för byggen, men som ni säkert listat ut är det inte den enda faktorn i ekvationen.

Loop Rocks, Nordens största marknadsplats för återanvända byggmassor, har under sommaren sett en rekordökning i antalet annonser, användare och aktivitet i appen. Överskottet från Trafikverkets vägprojekt har med hjälp av duktiga entreprenörer blivit både ny parkering och skidbacke. Massorna efter poolen har jämnat ut grannens tomt istället för att kostsamt slängas på deponi.

För mig som chef har det varit fröjd att följa händelseutvecklingen per distans och veta att även om halva Sverige är på semester så slutar vi aldrig bygga för morgondagen. Under sommaren har hundratals användare löst sina behov med över- och underskott av byggmassor via Loop Rocks. Transporter har reducerats, kostnader har blivit lägre och ett mer miljövänligare sätt att handskas med byggmassor har börjat stadga sig.

Vår verksamhet börjar verkligen ta fart nu. Sedan starten i juni 2016 är vi numera 14 000 användare i appen och på ett års sikt har vi mer än fördubblat antalet användare. Aldrig tidigare har byggmassor varit så digitala, delbara och tillgängliga som idag. Aldrig tidigare har du kunnat öppna en app som samlar regionens täkter, entreprenörer och byggen så transparent. Aldrig tidigare har jag varit så optimistisk över att det ska bli höst.

För efter semestern är plötsligt samtalen positivare, tidigare tvivlare börjar lyssna och nöjdaanvändare blir ambassadörer. För jag är inte den enda som är optimistisk över framtiden.

Trots att den svenska fastighetsbranschen har haft ett motigt år så ökar just nu de svenska bygginvesteringarna signifikant. Under 2017 ökade investeringarna i Sverige med 11 procent, nära tre gånger mer än EU-genomsnittet. Bara i år inleds byggnationen av 65 300 nya bostäder enligt Sveriges Byggindustrier.

Med flera aktiva intressanta byggprojekt i pipen såsom Västlänken i Göteborg, Västhamnen i Malmö, Slussen, Förbifart Stockholm och Uppsala Arena kan vi inget annat säga än att det verkligen händer mycket kul i sektorn under året. Detta är inte minst viktigt för oss 300 000 personer som enligt SCB arbetar i branschen. Det behövs projekt som utmanar och inspirerar oss.

Personligen ser jag även fram emot att få svar på de spännande regeringsuppdrag Naturvårdsverket arbetar med. Sveriges nationella avfallsplan och avfallsförebyggande program ska revideras och förslaget ska presenteras senare i höst. Förhoppningsvis ska det bli lättare att dela byggmassor aktörer emellan och reglerna enklare att förstå och applicera.

”Digitalt Först – smartare miljöinformation” är ett annat intressant regeringsuppdrag som jag i höst hoppas leder till diskussion i branschen. Att all miljöinformation som lagras offentligt borde vara digitalt tillgängligt och standardiserat känns för mig som rätt självklart, även om inte våra myndigheter kommit dit än. Mycket spännande hägrar minst sagt framför oss.

Låt oss nu driva på för branschens utveckling framåt och gemensamt bygga Sverige starkt för framtiden.

Carl Zide, Loop Rocks

Bild: Maxime Le Contes des Floris, Unsplash

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.