Hållbar Utveckling efter valet 2018 och vad har utlovats!

Vem vet vad som kommer ut av förhandlingarna av en ny regering för Sverige. Verkar oklart men vad har partierna sagt före valet kan kanske vara intressant att kolla på. Tycker jag, i varje fall.

Efter att ha granskat valmanifesten från augusti verkar det som om alla dörrar är öppna både till höger och vänster! Hur det blir får vi snart veta. Men om man räknar antal gånger som orden hållbar och miljö förekommer i manifesten verkar det som om en hållbar och miljöintresserad regering blir lite annorlunda sammansatt än vad som diskuteras idag!

Även om rena räkneövningar, speciellt på valmanifest, kan vara farliga så skulle jag rekommendera det parti som vill få med sig miljöpartiet som partner att tänka sig för när det gäller miljöprofilen. Kanske har det som skett på lokal nivå, det vill säga samarbete mp och m ligger bra till även på det nationella planet. Varför skulle inte centern hänga med på en sådan lösning?

Socialdemokraterna och Liberalerna verkar kunna komma överens med SD om vad som är viktigt i politiken när det gäller miljö och hållbarhet! Kanske finns det plats för KD och V också. Fan trott! Räcker knappast till ett regeringsunderlag.

Snart får vi facit om det blir en ny regering eller nyval. Men först när regeringsförklaringen är på plats kan vi se vilken betydelse hållbarhet och miljö ges de närmaste åren!

Spännande i varje fall och snart dags för sektionen för Hållbar Utveckling att möta styrelsen för Samhällsbyggarna för att diskutera verksamheten framöver inom sektionen!

Själv hoppas jag också nästa gång kunna rapportera från USA och vad som är på gång i Kalifornien och Stanford när det gäller hållbar utveckling. Stort intresse finns där för det som görs i Norra Djurgården och gjorts i Hammarby Sjöstad. Deltar själv i en konferens, information sharing activity, med den utmanande rubriken Putting Carbon Emissions Back Where They Came From!

Ha det bra!

Samhällsbyggaren Olle Hansson

 


Sektionens medlemmar träffas regelbundet på Samhällsbyggarnas kansli i Stockholm, 6-8 gånger per år, för erfarenhetsutbyte och planering av aktiviteter i Samhällsbyggarnas regi som seminarier, remissvar och input till övriga Samhällsbyggarnas aktiviteter. Sektionsmedverkan blir också ett bra nätverk i den egna professionella utvecklingen där man kan testa ideer på en bred kompetens.

Arbetet bedrivs med ambitionen att det fysiska mötet är bra men inte nödvändigt för en fungerande och meningsfull sektionsmedverkan för Samhällsbyggarna. Vi har idag sektionsmedlemmar inte bara stationerade i Stockholm utan även från Växjö och Västerås vilka oftast deltar via telefon eller skype och det funkar bra. Medverkan är baserat på frivilliga insatser och anpassas till medlemmens faktiska arbetssituation.

Sektionen planerar för att anordna 2-4 frukostseminarier årligen inom området Hållbar Utveckling ur ett Samhällsbyggarperspektiv i syfte att bidra till utvecklingen av Samhällsbyggarens referensramar och kompetens.

Vill du veta mer om sektionen för Miljö och Hållbar utveckling? Kontakta Olle Hansson på hansson.stocksund@telia.com.

Bild: Karsten Wurth, Unsplash

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.