Framtidens arbetsplats

Vi lever i en föränderlig värld där utveckling är en del av vår vardag. Nya sätt att jobba och leva på skapar nya utmaningar, möjligheter och behov för oss. Megatrender som digitalisering, mobilitet och fokus på hållbarhet bidrar till en transformation av den värld vi lever i. Som i sin tur utvecklar kontorsmarknaden.

För första gången i världshistorien är vårt arbete inte bunden till en plats och vi behöver inte komma till ett kontor för att utföra vårt arbete, något som möjliggjort av digitaliseringen och mobilitet. Idag har vi den tekniken som gör att många av oss kan arbeta var som helst, när som helst. Utmaningen är att skapa miljöer, mötesplatser och kontor så att människor faktiskt vill komma dit. Istället för att försöka forma framtidens kontorslösningar bör vi fokusera på arbetskraften i framtiden, deras behov och krav.

När vi inte längre behöver ett skrivbord för att utföra vårt arbete, gäller det för arbetsgivare att sätta upplevelsen i fokus för att attrahera både framtida och befintliga medarbetare. Kontoren börjar likna en mötesplats att mer i takt med att nya organisationer som består av nätverk och ett ökat antal småföretagare och frilansare. Dessa mötesplatser bör främja samverkan och sätta det personliga mötet i fokus. En effekt av de nya behoven vi kan se på kontorsmarknaden är coworking-aktörernas framväxt på Stockholms kontorsmarknad.

För de som inte kan leverera efter hyresgästers krav och behov, som inte hänger med i den utvecklingen kommer stå inför stora utmaningar, och en stor risk att förlora. Det gäller att kunna anpassa sig och hänga med i utvecklingen för att kunna möta den komplexa och oförutsägbara värld vi lever i.

Digitalisering, mobilitet och hållbarhetstänk möjliggör nya typer av lösningar. Rätt lokal anpassad för arbetssättet och en genomtänkt strategi har mycket att vinna i framtiden. En framgångsfaktor och en överlevnadsstrategi, tror jag, är att sätta människan och dess hälsa och välmående i fokus. För det är då vi kan skapa mest värde för individ, arbetsplats och samhälle.

 

Julia Hedenström jobbar som fastighetskonsult på Tenant & Partner där hon hjälper företag, myndigheter och organisationer i utvecklingen av värdeskapande arbetsplatser.

Julia är också aktiv i sektorn Young Professionals, spana in deras instagram: @youngprofessionalssb

Du når Julia här: julia.hedenstrom@gmail.com

En kommentar Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.