God Jul kära civilisation

Ja, nu är det jul igen, denna ”urgamla tradition”, men för vilken gång i ordningen? Hur länge har vi firat jul egentligen? Hur länge kommer vi att fira jul?

Jag har faktiskt ställt denna fråga flera gånger till familj, vänner och kolleger men nästan alltid fått luddiga svar såsom; ”ja du, ända sen urminnes tider!” eller mer klumpigt; ”…..i alla tider!”. Jag vet att det riktiga svaret inte heller är jättekonkret men låt oss säga i cirka tusen år i vår del av världen. Ett mer gripbart svar är att påven Liberius faställde datum för julfirandet till den 25 december år 354 till minne av Jesu födelse.  Det ersatte det tidigare romerska firandet av Solguden. Idag firar uppemot en och en halv miljard människor jul över hela världen och fler blir det för varje år. Det är en global företeelse ur flera aspekter, inte minst för näthandeln. Så, hur påverkar julen stadens sociala struktur, vår handel och vår stadsutveckling?

Det är ju känt sen länge hur mycket julmarknaden spelat för avgörande roll för butiksnäringen i citykärnorna. En näring som nu får allt större konkurrens av först bilberoende shoppingcentrum utanför städerna och sedan av global näthandel. Kan det sociala perspektivet från jultraditionen rädda butiksnäringen i stadskärnorna från näthandeln?

Kan man utnyttja fysiska ting från tidsaspekten ur de ”urgamla” sederna, såsom exempelvis julmusik, glögg och pepparkakor som delas ut av glada expediter eller väl utplacerade jultomtar som man kan ta selfies ihop med, för att rädda det som räddas kan?

Finns det andra verktyg? Troligtvis inte.  Tidsaspekten kan alltså vara viktigare än vad man tror. Kulturella sedvänjor, traditioner och firande har tiden som sin bästa vän men hur mycket tänker vi själva på tiden?

Hur mycket reflexion ger vi åt all den tid som gett oss den ekonomiska och sociala plattformen vi har idag?

Hur långt sträcker sig preferenserna i tidsaspekten för var och en av oss och där vi tänker ”Javisst jäklar, får inte glömma köpa julgranen imorgon efter jobbet!”.

Eller: ”..åh, hoppas vi får en vit jul i år!” utan en tanke på den globala uppvärmningen.

Kommer vår civilisation att överleva julfirandet eller tvärtom? Vad är tid och är det pengar?

”Urminnes tider?”….. ”Jesu föddes och dog för vår skull?” Vad skulle en utomjording tyckt om vårt tidsbegrepp? Det vore intressant att veta dock har jag ett helt annan perspektiv på det hela:

Det har gått 66 miljoner år sedan dinosaurierna dog. Det motsvarar bara en sextioåttondel av vår planets hela livstid. Om vi grovt räknar att vår civilisation är 10 000 år gammal, ungefär då Jeriko började byggas, så motsvarar det ungefär 6600 loopar av vår samlade historia om och om igen sedan meteornedslaget utplånade dessa dinosaurier!

Alltså, allt det som har hänt från uppförandet av pyramiderna i Giza, Stonehenge byggdes bit för bit, Moses uttåg ur Egypten, Buddha föddes, Alexander den stores erövring av Babylon, Cleopatra blir biten av sin giftiga orm, Jesus kosrfästs, Mayafolket utplånar sig själva, Muhammed föds och startar religion, norska vikingar når Nordamerika, Heliga Birgitta dör i Rom, Djingis Khan erövrar Kina, Machu Pichu byggs, ännu en europé upptäcker Amerika igen, Franska revolutionen, Napoleon marsherar in i Berlin, skottet i Sarajevo, Hitler startar världskrig och försöker utrota alla judar, Kennedy blir skjuten på öppen gata, Armstrong och polare sätter sin fot på månen, Vietnamnkriget härjar i flera år, Palme blir skjuten på öppen gata, Berlinmurens fall, Jasplan kraschar på Långholmen och Theresa May förhandlar om Brexit skulle hända igen 6600 gånger! Det är till och med så att Jesus skulle tycka det blev lite tjatigt? Jag tror att de flesta skulle tycka att det räckte med en gång för oss alla!

Hur som, nu är det jul igen och vi kan åter gå till butikerna och köpa presenter. Och butikerna ska å sin sida tacka Jesus, romarna och dinosaurierna för julhandeln och förhoppningsvis även våra framtida stadsplanerare.

God jul!

 

Oscar Freyre, konstnär, författare och stadsutvecklingsdebattör

Oscar som är född 1963 i Peru, bor i dag i Hägersten och har studerat grafisk design och reklamillustration vid RMI Berghs reklam- och marknadsföringsinstitut. Han har haft över 30 separatutställningar sedan debuten 1992 och har skrivit 2 romaner.  Aktiv medlem i Yimby sedan 2008 och grundare av Yimbypriset 2015. Initiativtagare till förslaget om Österbron tillsammans med Yimbymedlemmen Mikael Grahn. Driver bloggen “Stadsutvecklingen.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.