Brev till Sara – Framtidens guld

Jag minns att jag som 11-åring på 80-talet kånkade tomma vinflaskor till systembolaget och pantade in dem för egna fickpengar.

Om vi fick en slant för våra sopor, alla våra sorterade sopor, skulle vi då, frågar jag, ha starkare motiv att ta se vara avkastningar som en tillgång?

Individer som tar sig an denna högst värdefulla nödvändigheten att ta vara på pantbara sopor, även om det bara handlar om en ynklig slant, är väl ett passande yrkesinkomst för rotlösa, hemlösa, alkoholister, missbrukare, psykiskt sjuka eller kanske extra fickpengar till lördagsgodis? Är det därför det inte går att panta vin eller petflaskor längre?

Nu bor jag ju inte i Sverige och vet inte riktigt om det pantas eller ej. Jag vet bara att här i Kina har det tidigare mottagits recyklerad plast från världen över och nu vägrar företag att ta emot på grund av överflöd. Ny tillverkning fortsätter men omvandlingen har nästan tagit stopp.

Men detta går långt förbi petflaskor och ziplock bags utan zip (om ni inte hört så måste zippen tas bort). Det går långt förbi individens försikt i val av vad vi konsumerar. Det går långt förbi omtänksam recyklering för havets skull. Det handlar i grund och botten om tillgång. Vad tjänar jag på mina sopor?

Den som tar sig an den angenäma satsningen på en hållbar omvandling av världens mest producerade vara – plast, i alla tänkbara variationer, har uppenbarligen en guldgruva framför sig och kan säkerligen betala enskilda insamlare.

Den handling att behöva rota i sopor för en inkomst är inte skamligt. Vad som är skamligt är att vi inte gör det mer angenämt. Vad som är skamligt är att vi inte slutar handla billiga engångs förpackningar. Vad som är skamligt är att vi inte protesterar gemensamt emot massproduktionen. Vad som är skamligt är att vi inte ser att vare sig vi har ett “hederligt” jobb eller pantar flaskor är det alltid någon annan som tjänar mer på våran levnadskostnads beroende.

Det finns en lösning. Och den lösningen är att var och en av oss blir trash-gods/godesses. Ta hand om dina sopor som guld. Du får snart pengar för dem. Vi bestämmer det. Någon som vill bli miljonär på att exploatera i sop gruvan?

Mvh

Trash Godess Miya

Miya Cuzner är uppväxt i Sverige och Kanada och bor idag i Macau, Kina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.