Nästa steg i digitaliseringen av samhällsbyggandet

I mitt digitala (!) följande av samhällsbyggandets digitalisering kunde jag nyligen läsa på Svante Hagmans LinkedIn om ett fullsatt frukostmöte på BIM Alliance. Temat för frukostmötet var ”Affärsnyttor med BIM”. Slutsatsen som Svante Hagman drar av frukostmötet lyder: ”BIM handlar mkt om att utveckla arbetssätt och då är det beteenden, människor och ledarskap som avgör hur vi tar nästa steg på BIM trappan!”

Jag noterar: Beteenden, människor och ledarskap är avgörande för byggandets digitalisering.

Samtidigt har Position 2019 gått av stapeln i Kista under två hela dagar med föredrag, debatter, diskussioner och demonstrationer. Position 2019 är en konferens/mässa med fokus på just digitalisering av samhällsbyggandet. Enligt hemsidan är ambitionen att ”skapa förståelse för sammanhang, helhetsperspektiv och betydelse av samarbete”.

Symptomatiskt för samhällsbyggandet består den mycket långa listan av talare av tio forskare (varav två kvinnor). Dessa forskare är specialiserade inom stadsplanering och trafik, sensorinformatik, industriellt byggande, geodestik, visualisering och interaktionstekniker, geomatik, bygglogistik, komplex system-mikrodata och prognosverktyg.

Jag noterar: Inga forskare specialiserade inom beteenden, människor och ledarskap.

Tina Karrbom Gustavsson, Universitetslektor KTH

Photo by Drew Graham on Unsplash

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.