Samhällsbyggande en fråga om samhällsplanering i takt med tiden och finansiella förutsättningar

Jag kan konstatera att klimatfrågorna får en allt större uppmärksamhet i det dagliga livet. Greta engagerar ungdomar och barn världen över, EU-valet förstärker bilden av att gröna frågor attraherar fler och fler över hela Europa. Klimatet blir en motfråga till nationalismen som också breder ut sig.

Förslag finns från Miljöpartiet och Vänstern om att kravställa att nya bostadshus skall förses med solelanläggningar för att erhålla bygglov. Samhällsbyggarnas sektion för Hållbar Utveckling/Miljö besökte Ekstad Bostads AB i Kungsbacka i maj för att ta del av deras erfarenheter från elbilsladdning, solel med batterier, solvärme och passivhus med individuell mätning av vatten. Ni kan läsa om besöket på Samhällsbyggarnas hemsida. Både regelverk och bebyggelsestruktur kunde vi konstatera påverkar möjligheterna att ta tillvara solen på effektivt sätt. Solvärmen har många positiva sidor som det kanske inte talas om så mycket idag.

Utvecklingen av elnätanslutningen av småskalig elproduktion i Sverige, dvs anläggningar mindre än 1500 kW, har en exponentiell utveckling från de 4000 anläggningar år 2013 till 14000 anläggningar år 2017 enligt Energimarknadsinspektionens statistik. Inmatad energi från den småskaliga produktion har inte en lika snabb utveckling, dock från 4,8 TWh till 5,5 TWH motsvarande period. Naturligtvis ingår inte den internt förbrukade elen vilken exempelvis i Eksta uppgår till 70% av solelen. Utvecklingen har säkert påverkats av investeringsstödet och jag skulle gissa en fortsatt stark ökning är att vänta för 2018 och 2019. Behovet av bra och billiga bostäder idag kvarstår och frågan är vad har vi råd med idag även om det långsiktiga behovet av att ta tillvara förnybara energikällor är självklart.

Snart dags för sommar och sol. För egen del hoppas hustrun och jag hinna med en stadsvandring i Stockholm med fokus på muralmålningar inspirerad av Oakland i Kalifornien som vi besökte förra året i maj. Ni hittar gömda muralmålningar i Tivoliparken Solna, pelare utanför Fältöversten i centrala Stockholm och speciellt Wall of Fame i Rågsved, södra Stockholm. Finns säkert fler ställen men dessa tre platser kan man säkert hinna med på en dag med lite T-bana som komplement.

Ni som är i eller kommer förbi Göteborg i sommar borde passa på att kolla vad som pågår på Nääs Slott, Lerum. Där finns en byggnadsvårdsbutik samt bibliotek med inriktning mot byggnadsvård och utställningar i vacker miljö. Hann själv förbi Nääs i samband med Eksta besöket och såg då ett företag visa upp hur användningen av hampafiber från Grästorp och kalkbruk kan användas till byggnation av hus med hög miljöprofil.

Får även ta tid under sommaren för att fundera lite på vad det innebär att bli vald till Lekmannarevisor för Samhällsbyggarna samt ersättare i styrelsen för Stiftelsen Stocksunds Scoutstuga Danderyd. Skall bli kul och förhoppningsvis kan jag bidra på ett positivt sätt!

 

Ha det bra och trevlig sommar!

Samhällsbyggaren Olle

 

Photo by Jon Flobrant on Unsplash

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.