Ta plats och förändra (?)

Som många nyexaminerade och icke nyexaminerade är väl målet med arbetslivet att kunna påverka, förändra och göra ett intryck inom den bransch eller verksamhet man jobbar inom. Men vad ska man då påverka? Vad är värt att lägga fokus på och hur ska man helt utan varken erfarenhet eller pondus komma in på en ny arbetsplats och göra just sin röst hörd?

Sverige styrs av den evigt rådande byråkratin och självklart den demokratiska processen men samtidigt är det viktigt att hänga med i privatiseringstrenden den statliga, kommunala och offentliga verksamheten måste kunna bli mer attraktiv och mer trendiga. Något jag dagligen funderar och reflekterar över efter att ha fått några månaders insikt i kommunalt arbete med samhällsutveckling är hur man hela tiden balanserar och väger olika intressen och faktorer mot varandra samtidigt som man söker efter rätt kompetens, ofta med hjälp av konsulter och försöker få pusslet att gå ihop. Det blir däremot bara mer och mer självklart hur man på flera olika sätt kan verka mer som ett företag, för är det inte precis vad våra statliga myndigheter outtalat egentligen är ändå? Det är offentliga företag som ofta får orimligt mycket negativ kritik och som anses vara orimligt dåliga arbetsplatser när de inte ens är så.

Som ny på jobbet, vilket kanske alla redan vet som någon gång varit nya på jobbet, så får man inte ta jättemycket ansvar. Inte så konstigt men hur ska vi kunna utveckla samhället om vi inte ger alla nya, färska och motiverade människor chansen att vara med och påverka morgondagens samhälle mer? Det är trots allt vi som är nästa generation, som ska styra, förändra och bevara det vi vill. Ett samhälle där inkludering, framgång och välstånd är ledord. Ett hållbart samhälle för alla och för allt. Ge chansen till de som vill och stäng inte dörren för oss som bara står och trampar för att förändra, även den lilla förändringen kan göra stor skillnad, ge nya perspektiv och kanske till och med skapa nya tillvägagångssätt. 

 

En skrämmande framtid eller inte

Jordens lungor brinner, nya katastrofala stormar och ett allt mer extremt och hårt politiskt klimat är nyheter som vi varje dag exponeras för. Politiker som både agerar och inte agerar, en värld som blir allt mer rädd, stängd och fördärvad. När ska vi på riktigt förstå vilken påverkan alla våra livsstilar har tillsammans? Det är inte individen som gör fel det är individerna i grupp som tillsammans blir allmänheten som blundar, som är rädda och som stänger ute sanningen. Vi är lata och bekväma, orkar inte cykla till jobbet, åka kollektivt eller promenera. Vi blundar för verkligheten och vågar inte ta ett kliv som aldrig förut tagits, det är lättare att skratta och skämta om undergång. Allting måste vara enkelt, billigt och ja klimatsmart såklart. Det var så mycket bättre förr eller hur? Men tänk att allt som var så himla härligt förr är vad som idag är alla problem och kriser vi upplever idag. Konsumtionstrender, flygtrender, mattrender. Det räcker inte att vi hyllar individer som ger sitt allt för att förända, vi måste ta till oss förändringen, vi måste sluta vara rädda för att testa något nytt. Börja ifrågasätta dina rutiner, varför gör jag såhär? Varför är jag rädd för förändring? Då kanske du ser vad du kan förändra och hur det kan göra gott. Jag har alltid hört att livet börjar först när det blir obekvämt, det är då man utvecklas, lär sig nya saker och hittar sin väg. Många fastnar i samma mönster, det så kallade ekorrhjulet och stannar där för rädslan av vad som finns bortom. Rädslan för att inte bli accepterad eller kanske passa in. Men faktum är att om du vågar testa något nytt som du upptäcker fungerar, då kommer andra följa i dina steg. Om vi alla tänker att vi ska vara först till kvarn då kommer alla också ge det sitt allt och med hög efterfrågan skapas en öppning till förändring på både personlig nivå men också på högre nivåer i samhället. Förändring sker inte över en natt men vi måste ständigt påminna oss om att det är värt att genomgå och att utvecklas.

Alla börjar vi bli trötta på alla uppmaningar till förändring men hur trötta är vi inte på att släcka små tillfälliga bränder? Hur trötta är vi inte på att höra på alla humanitära katastrofer och all förödelse världen över? Helt plötsligt är man lite fräck om man struntar i flygets klimatpåverkan och flyger ändå, eller äter kött varje dag. Det är en fråga om välstånd där man kan betala sig fri från klimatskuld genom att betala mer för att inte sopsortera. Om det är såhär vi vill ha det kommer förändringen aldrig ske, vem ska då göra skillnad? Politiker och myndigheter kommer med grund i den fantastiska demokratins namn inte kunna förändra radikalt utan stöd från allmänheten. Vi är allmänheten och det är vi som måste bestämma oss vilken framtid vi vill ha och vad vi vill lämna efter oss. Vilken generation är du och hur kan du göra ditt liv och din familjs liv lite varmare, modigare och mer hållbart?

 

Moa Halldin
Moa kommer från hjärtat av västkusten, Stenungsund.  och driver även en podcast, Klimatsmartpodden, tillsammans med sin kollega Jenny som handlar om att vara klimatsmart i vardagen och arbetslivet på ett nytt positivt sätt.
Photo by Andy Watkins on Unsplash

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.