Co-living i östra London

I september åkte jag och min vän Felicia till London för en utbytestermin. Vi hade redan innan avfärd varit i kontakt med the Collective, en co-living fastighet i Canary Wharf i östra London, endast 15 minuter från universitetet där vårt utbyte skulle äga rum.

Det vi fastande för med the Collective var flexibiliteten med kontraktet som lätt kunde avslutas eller förlängas. Vi ville inte vara bundna till ett kontrakt ifall vi inte skulle trivas med lägenheten eller området. The Collective överträffade alla våra förväntningar för ett boende i London. Vi bodde i ett standard rum på 16 m2 och betalade 430 pund i veckan. I det priset ingick medlemskap vilket innebar tillgång till alla gemensamma bekvämligheter, events och städning varannan vecka. I fastigheten finns biorum, gym, bibliotek, flera co-working ytor, café, restaurang och spa.

 


Co-working yta som påminner om ett bibliotek

 

Gemensam yta som användes både för plugg/arbete och nöje

 

Tyst co-working rum

The Collective fungerar både som hotell och boende under en längre period. På hemsidan marknadsför de sig som en plattform för globalt nätverkande och strävar efter att skapa inspirerande rum för samlevnad, samt ge människor mer av deras boende. Majoriteten av de boende var mellan 25–35 år och många som vi pratade med frilansade eller studerade.

I den stora lobbyn i huset hängde en stor tavla över veckans events och aktiviteter. Några aktiviteter som yoga, löpning, filmklubb och selfcare Sunday var återkommande varje vecka. På onsdagar anordnades gemensam matlagningskurs och middag vilket var väldigt uppskattat. Tack vare de gemensamma ytorna kändes vår lägenhet inte så liten. Vi pluggade och umgicks till stor del i de gemensamma ytorna och använde vårt rum mest till att sova och ta det lugnt. Stämningen i the Collective var alltid god och många av de boende i huset umgicks flitigt. Jag och Felicia uppskattade att huset även fungerade som hotell, då vi fick besök ett flertal gånger under hösten. Det var mysigt att vi hade stora ytor att umgås på när vänner och familj kom och hälsade på oss.

Gemensamt kök med ca 15 platser för matlagning

 

Gemensam matsal

Att bo i the Collective kostade oss ungefär lika mycket som en lägenhet på 35 m2 i samma område hade kostat. Tack vare det flexibla kontraktet, allt som ingick och alla genomensamma ytor ansåg vi att boendet var värt pengarna.

Jag och Felicia deltog inte i så många aktiviteter utan höll oss mest för oss själva men hela upplägget ger människor möjlighet att skapa kontakter och vänner för livet. De gemensamma ytorna, aktiviteterna och the Collectives facebookgrupp möjliggör kontakt med andra medlemmar. The Collective är det perfekta boendet för den som vill bo själv men samtidigt nätverka och få ett smakprov på kollektivt boende i lyxformat. The Collective var ett mycket bra boende för mig och Felicia under några månader. Det är dock inte ett långsiktigt hållbart boende med tanke på de små rummen, men för en kort tid kan jag verkligen rekommendera det. Jag tror inte att co-living i det här formatet kommer att lösa bostadsbristen i städerna, men det är ett trevligt alternativ. Det är en utmärkt valmöjlighet för den som föredrar att bo själv, men samtidigt vill känna gemenskap.


Pool på våning 20

 

Min absoluta favoritplats i hela huset, perfekt för plugg och häng

 

Jennifer Persson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.