You can always go – Downtown

I veckan hade jag förmånen att lyssna på Göran Nilsson från Ingka Services som i stora drag berättade om var IKEA är idag och vart de är på väg. Uppfattningen, från åskådarplats, var att IKEA har kastat upp alla bollar i luften och ser nu var de landar. ”Vi lever i en spännande tid där allt sker så snabbt”, som Göran uttryckte det.

På det hela taget var det ett väldigt intressant föredrag, men det som framförallt fångade min nyfikenhet var formuleringen ”vi kanske har ställt vår sista stora blåa låda ute på potatisåkern”.

IKEA arbetar nu med något de kallar ”City Center Approach”, det vill säga att försäljningen ska ske där kunderna finns; inne i städerna. Den starka urbaniseringen som sker i världen med satsningar på minskad bilism gör att ska man nå kunderna på ett enkelt sätt i framtiden så är det i stadscentrum etableringarna ska göras. Nog för att vi handlar mer och mer på nätet, men de flesta kombinerar internet med fysisk handel; genom att se över utbudet på nätet och sedan handla i butik, alternativt tvärtom; spana i butiken och sedan gå hem och beställa via nätet.

IKEA har redan nu en handfull butiker i centrala lägen, men detta är uppenbarligen bara en början på en större förändringsresa.

Så, vad innebär detta för fastighetsbranschen? Tidigare har vi sett att där IKEA ställer en blå låda, där följer många efter. Om IKEA nu väljer att etablera sig inne i städerna, vilka andra butiker följer efter? Kan detta vara början på slutet för ”butiksdöden” i städernas centrum? Kommer städernas centrum att återta sin position som den främsta handelsplatsen och vad kommer då hända med alla externa köpcentra?

Ytterligare en fråga i detta är hur logistiken ska hanteras. Sannolikt kommer det vara både dyrt och utmanande att hålla lager i städerna, innebär detta fler logistiklådor i städernas ytterkanter? Då tanken är att kunden ska beställa sin vara i butiken, och sedan ska få den hemkörd utan behöva lyfta ett finger, så är behovet av koppling mellan lager och butik relativt liten.

Ytterligare en fundering jag fick där i åhörarsalen – kommer IKEA att hyra eller äga? De har sannolikt kapitalet för att köpa centrala fastigheter och etablera sina butiker, eller ”showroom”. Kombinerat med det, kommer de i samma veva ge sig in på kontors- och bostadsmarknaden? Byggnader i centrala lägen innehåller ju sällan enbart butikslokaler.

Och vad händer med logistikbyggnaderna? Även här finns en fråga om att hyra eller äga. Vilken effekt skulle det få på logistikmarknaden?

Frågarna är fler än svaren, och som Göran sade ”Vi lever i en spännande tid”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.