Vem driver städernas digitala utveckling?

Att samhällets och städers utveckling och utformning drivs av den digitala utvecklingen är alla överens om. Individers aktiviteter lämnar redan idag inte bara digitala spår via webbläsaren, utan även ute i den fysiska gatubilden.  Informationsåldern har gjort det möjligt att spåra nästan all data om människors aktiviteter via t.ex. buss, taxi, lånecyklar, bilar och t.o.m….

Fortsätt läsa

Hur organiseras upphandling bäst?

Tänk dig ett byggprojekt. Det är en komplex uppgift som ska genomföras under en begränsad tid och med en begränsad budget. De som ska genomföra projektet kommer från olika organisationer och de har olika professioner, erfarenheter och intressen. Vem eller vilka har bäst förutsättningar att utveckla den bästa upphandlingsstrategin?  Traditionellt har upphandling av byggprojekt utförts…

Fortsätt läsa

Brev till Sara – framtidens hopp

Jag stod vid Amazonas flodens bruna vatten på en liten strand vid Santarem och stirrade på en översvälld blöja uppkräkt av floden, ett bilhjul som klamrade sig fast för livet intrasslat bland fisknät och nån jätte aluminium matburk, tom. Det var år 1994. Jag tänkte då att en dag kommer jag tillbaka och bygger mig…

Fortsätt läsa

Strandskydd?

I Sverige är det en självklarhet att alla har tillgång till stränder, förutsatt att det inte finns ett hus på tomten i anslutning till den. Många gånger hindrar inte ens detta människor från att bruka vad de tror är allmännyttan. Anledningen till att jag nämner detta är för att vi har ett landställe i Värmland…

Fortsätt läsa

Biologisk mångfald i täkter

Brun kärrhök vid täktsjö. Foto: Onsala Biokonsult. Bergmaterialindustrins täkter innebär stora ingrepp i naturen, men det finns också höga naturvärden i täkter. Anledningen är att täkterna skapar varierade miljöer med förutsättningar som är ovanliga i det omgivande landskapet. Många efterbehandlingsplaner fokuserar idag på att försöka återskapa det tidigare landskapet – ofta en relativt artfattig miljö…

Fortsätt läsa